De horeca en het geregistreerd kassasysteem (GKS)

Recent werd een nieuwe beslissing (E.T.123.798 dd. 24/01/2014) gepubliceerd omtrent het Geregistreerd KassaSysteem (GKS) in de horecasector. Deze beslissing tracht het toepassingsgebied en het gebruik van een GKS verder te verduidelijken.

Toepassingsgebied

Artikel 21bis van het KB nr. 1 schrijft voor dat de exploitant van een inrichting waar regelmatig maaltijden worden verbruikt, alsook de traiteur die regelmatig cateringdiensten verricht, gehouden is tot het uitreiken van een kasticket aan de belastingplichtige of niet-belastingplichtige en dit voor alle handelingen die hij verricht in uitoefening van zijn economische activiteit. De voorwaarden waaraan voormeld kasticket moet voldoen wordt beschreven in het KB van 30 december 2009.

Om te bepalen of u al dan niet een kasticket moet uitreiken met behulp van een geregistreerd kassasysteem dient u de 10%-regel toe te passen d.w.z. dat indien de omzet van uw restaurant- en cateringdiensten 10 % of meer bedragen van de totale omzet van uw horeca-activiteiten, u verplicht bent dergelijk kasticket uit te reiken.

Indien de 10 %-grens niet wordt overschreden, moet u dus enkel een rekening of ontvangstbewijs zoals bedoeld in artikel 22, §1, eerste lid 2° van het KB nr. 1 uitreiken en dit enkel bij het verschaffen van maaltijden en bijbehorende dranken. In tegenstelling tot het kasticket van een GKS, moet de rekening of het ontvangstbewijs dus niet voor alle verrichte horecahandelingen worden uitgereikt.

Uitzonderingen

Er dient worden opgemerkt dat, indien cumulatief voldaan aan onderstaande voorwaarden, het ter plaatsen nuttigen van maaltijden niet wordt beschouwd als een restaurantdienst maar als een levering van een goed, waardoor het gebruik van een GKS niet verplicht is:

- De verstrekte spijzen en draken kunnen uitsluitend worden genuttigd in openlucht, al dan niet onder een luifel, uitklapbaar dak of andere bescherming tegen de regen (de inrichting is met andere woorden niet voorzien van een gesloten verbruiksruimte);

- De verkochte spijzen en dranken zijn standaardproducten en -bereidingen voor de uitgeoefende activiteit. De bereiding gebeurt voortdurend of op regelmatige basis;

- De dranken en spijzen worden alleen aangeboden in een voor eenmalig gebruik bestemde houder of verpakking van papier, karton of kunststof. Ook het bestek is voor eenmalig gebruik bedoeld;

- Er is geen bediening aan tafel.

Bovendien wordt de levering van spijzen en/of dranken, met of zonder voorafgaande bereiding, die ter plaatse worden bezorgd of 'om mee te nemen', zonder enige bijkomende dienst om het onmiddellijk verbruik aangenamer te maken, niet aangemerkt als restaurant-of cateringdienst waardoor ook hier het gebruik van een GKS niet verplicht is.

 Invoering van het geregistreerd kassasysteem

Vanaf 1 januari 2015 zal het gebruik van een GKS verplicht zijn. Zoals aangekondigd door de FOD Financiën in haar persbericht van 9 februari 2014 zal de implementatie van het GKS gebeuren door een gefaseerde invoering. Dit wil zeggen alle belastingplichtigen die gehouden zijn tot het uitreiken van een kasticket van een GKS krachtens artikel 21bis van het KB nr. 1, zich uiterlijk op 28 februari 2015 dienen te registeren in de GKS-registratiemodule via de website van de FOD Financiën. Vervolgens zullen zij van de Administratie één van volgende uiterlijke implementatiedata ontvangen: 30 juni, 30 september of 31 december 2015. Het gaat hier met andere woorden dus om een administratieve tolerantie ten aanzien van de wettelijke verplichte invoeringsdatum van 1 januari 2015.

Om discriminatie binnen de sector te vermijden zal de Administratie pas overgaan tot sancties vanaf 1 januari 2016 m.a.w. na het verstrijken van de uiterlijke implementatieperiode.

Dit betekent dus ook dat het gebruik van een GKS nog niet verplicht is gedurende het jaar 2014. U kan er echter wel voor opteren reeds vrijwillig over te gaan tot het gebruik van dergelijk systeem. Indien u opteert om het GKS al te gebruiken in 2014 kan u reeds genieten van enkele sociale gunstmaatregelen.

Bij het effectief gebruik van een GKS, is er o.a. een vermindering van sociale bijdragen van 500 tot 800 euro per kwartaal voorzien per werknemer en dit tot vijf vaste, voltijdse personeelsleden. Daarbij is het voordeel vaan 800 euro per werknemer voorbehouden voor deze werknemers die aan het einde van het kwartaal jonger zijn dan 26 jaar. Voor de overige werknemers geniet u dus van een voordeel van 500 euro per kwartaal.

Kasticket van een GKS of een factuur

Merk op dat een kasticket van een GKS altijd dient worden uitgereikt en nooit kan worden vervangen door een factuur. Omgekeerd kan het uitreiken van een kasticket van een GKS nooit het uitreiken van een factuur vervangen.